Buurthuis, Moelingen [B]
In Moelingen, een dorp in de Voerstreek [B], is recent een voorstel voor een nieuwe dorpskern ontworpen. Hierbij is een oude primaire weg heraangelegd met het doel om het dorpsleven te revitaliseren en een ontmoetingsplek te creëren voor zowel jong als oud.
Op een kavel in Moelingen, waar een oud, leegstaand pand is gesitueerd, is een voorstel gedaan voor de ontwikkeling van een kleinschalig buurthuis. Dit buurthuis beoogt de eenzaamheid onder ouderen te verlichten en de negatieve gevolgen van vergrijzing tegen te gaan, door een ruimte te bieden waar verschillende generaties elkaar kunnen ontmoeten binnen het karakter van het dorp.
Het bestaande pand wordt in dit voorstel gerenoveerd, waarbij gevelopeningen zijn verplaatst en aangepast. Het nieuwe buurthuis is ontworpen met een schaal en uitstraling die passen bij de bestaande dorpsstructuur. Bij het ontwerp is uitgebreid aandacht besteed aan de traditionele hoeve-typologieën binnen de dorpse structuur. Door het analyseren van rooilijnen, zichtlijnen, structuur en ruimtelijkheid, werd er een ensemble van volumes gecreëerd. Er is een integratie gezocht tussen het bestaande pand en de nieuw te bouwen volumes, wat resulteert in een samenhangend geheel. Dit samenspel van volumes is zodanig gepositioneerd dat ze zich rondom een binnenhof schikken, een referentie naar de historische hoeves die het dorp kenmerken.
De nieuwbouw is geïnspireerd door de Bossche School-stijl, met invloeden van Dom Hans van der Laan. Bescheiden, functionele elementen worden toegepast, zodat het gebouw op een natuurlijke wijze in het dorpsensemble integreert. De plattegrond van het buurthuis heeft een eenvoudige opzet, die tijdens het ontwerpproces op een logische manier is ontstaan. De gevels zijn ontworpen volgens de principes van de Bossche School, waarbij de verhoudingen van de gevelopeningen, welke zijn ontworpen aan de hand van het plastisch getal, bepalend zijn voor de uitstraling van het gebouw.